Botoks Nedir?
Botoks, ‘clostridium botulinum’ bakterisinden elde edilen bir maddedir. Botulinum toksini, enjekte edildiği kasın hareketlerini azaltarak o bölgedeki mimiklenmeyi azaltmaya yarar. Bu sayede mimiklenmenin oluşturduğu kırışıkları minimuma indirir. Sonuç olarak; istenmeyen yüz kırışıklıkları hafifler ve uygulanan bölgede taze bir görünüm elde edilebilir.
Botoks olarak adlandırılan botulinum toksininin kozmetik formu, yüzdeki ince çizgileri ve kırışıklıkları geçici olarak azaltan veya ortadan kaldıran popüler bir enjeksiyondur. En çok; kaş arası, alın bölgesi ve göz kenarlarında oluşan kaz ayaklarının tedavisi için uygulanır. Boyundaki kalın çizgiler, çene kasları ve dudak çevresindeki ince çizgilerin tedavisinde de kullanılabilir. Yine migren ve terleme etkisini azaltmak için de yapılabilmektedir. Etkisi yaklaşık 4-6 ay ve bazen daha uzun sürer.
Botoks Nasıl Uygulanır?
Uygulama öncesinde yüze anestetik krem sürülür. Uygulama bölgesinde temizlik yapıldıktan sonra ince iğnelerle kas içine uygun dozlarda toxin verilir. Uygulama seansı yaklaşık 10-15 dakika sürer.
Botoks Etki Süresi Nedir?
Uygulamanın etkisi 2-3. gün itibariyle başlamakta ve 4-6 ay kadar sürmektedir. Ayrıca botoks uygulaması yapılacak kişinin metabolizması ve yaşam şekli işlemin etki süresini değiştirebilir.
Botoks Uygulaması Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Uygulama yapıldığı gün uzun süre öne doğru eğilme, spor, banyo ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Solaryum, sauna gibi botoks uygulamasının etki süresini kısaltabilecek sıcak ortamlarda uzun süre bulunulmaması önerilmektedir.